Tips til ting du kan prøve ut i The Sims 4

Postet av: Simshjelper Ida

Postet: 16 juli 2021. 12:07 Sist endret: 06 mars 2022 16:03

Føler du at du “alltid” gjør det samme når du spiller? Lager simmer som ligner på hverandre, med de samme ambisjonene og personlighetstrekkene som du pleier å bruke? Bygger samme type hus, i samme stiler – og kanskje også i de samme nabolagene? Kanskje det er på tide å prøve noe nytt, for å gjøre spillingen litt mer spennende? Her får du noen tips til ting du kan prøve ut i spillet!

Enten du liker best å spille i levemodus, lage simmer eller bygge hus, er det ofte slik at man kan kjøre seg litt fast i samme spor, i alle fall i perioder. Og da kan det rett og slett bli litt kjedelig – kanskje du til og med har mistet inspirasjon og spillegleden? I så fall er det på tide å utfordre seg selv litt, med noe helt nytt og annet enn du pleier!

Her er mitt inntrykk av de klassiske simmer-stilene, sett med et skråblikk:

Kjenner du deg igjen i en, eller kanskje et par, av disse beskrivelsene? Det tror jeg mange som spiller mye Sims gjør. Dette er selvfølgelig veldig generalisert. Så for deg stemmer det kanskje ikke i det hele tatt, kanskje du liker litt av alt? Men i så fall har du antagelig så mye på gang i spillet allerede at du ikke trenger tips til nye ting å prøve ut 😉

Under har jeg samlet forslag til ting du kan prøve ut, og forsøkt å kategorisere dem. Slå deg løs, utfordre deg selv og prøv ut noe helt annet enn det du pleier å gjøre i spillet!

Visste du forresten at det finnes prestasjonsmål i selve spillet? Disse finner du ved å klikke på hovedmenyen når du er i levemodus. Klikk på prestasjoner, her finner du massevis av spillprestasjoner du kan forsøke å oppnå! Prestasjonene gjelder for hvert enkelt lagrede spill, ikke totalt for all spillingen din.

Karrierer og studier

Her finner du karriereguiden vår, en guide med oversikt over alle karrierene, inkludert alle de som følger med i de ulike pakkene. Her finner du guiden vår om alle småjobber.

Det finnes mange karrierer i The Sims 4, spesielt hvis du har ekstra pakker. Har du testet dem alle?

Hva med å lage en karrieresim, som skal jobbe seg oppover helt til toppen av en bestemt karriere? Uten juks selvfølgelig! Ingen bruk av juksekoder eller mods for å få mer penger, øke ferdigheter eller få flere venner, her må man jobbe seg oppover fra bunnen av karrierestigen!

For å gjøre det enda vanskeligere kan du for eksempel:

Hvis du har utvidelsespakken På jobben, kan simmene dine bli lege, politietterforsker eller forsker. Da er du med simmen din på jobb, og må løse oppgaver for å få dem videre i karrieren.

Hvis du har utvikdelsespakken Kjendisfaktor, kan simmene dine bli skuespiller, og du kan være med på jobben og løse oppgaver for å få dem videre i karrieren.

Hvis du har utvidelsespakken Studentliv, kan simmene studere på universitetet, og starte i nye karrierer utfra hvilken utdanning de har tatt.

Ambisjoner, personlighet og ferdigheter

Ambisjoner og personlighetstrekk er med på å stake ut en retning i livet for simmene dine; hva ønsker de å oppnå, hva ønsker de å lære seg, trives de best alene eller med andre?

Du kan lage deg egne mål, eller spille det som kalles challenges – utfordringer på norsk – som er et ferdiglaget konsept med en utfordring du skal spille deg gjennom. Utfordringer har regler, men det er opp til deg om du ønsker å spille utfordringen sånn som den er tenkt, eller om du ønsker å endre på reglene.

Hvis du pleier å bruke de samme ambisjonene og personlighetstrekkene for simmer du lager, kan det være interessant i seg selv å lage en familie med helt andre trekk enn det du vanligvis pleier å velge. Lag gjerne en bakgrunnshistorie for familien din, eller spill med en av de ferdiglagde familiene i spillet.

Hvis du vil gjøre det vanskeligere, kan du for eksempel:

Aktuelle utfordringer (challenges):

The Room Challenge – Herregårdsbaronen

Denne utfordringen går ut på at simmen din skal oppfylle ambisjonen herregårdsbaron – mens han/hun bor innestengt i et 8×8 ruter stort hus uten kontakt med omverdenen, og selvfølgelig helt uten bruk av juksekoder! Vi har oversatt reglene til norsk, her kan du lese mer om utfordringen og sjekke reglene.

The Bachelor Challenge – Ungkaren

Denne utfordringen baserer seg på det populære TV-konseptet Ungkaren. Du lager en singel sim, av valgfritt kjønn, som skal forsøke å finne sitt livs kjærlighet blant 7 andre simmer. Vi har oversatt reglene til norsk, du kan lese dem her.

Try it all Legacy Challenge – en vri på arveutfordringen

Den klassiske arveutfordringen, The Legacy Challenge, har flere ulike varianter man kan velge å bruke. Denne kalles “Try it all”, fordi som navnet tilsier, er poenget å prøve ut alt spillet har å by på, herunder alle karrierene! Denne er betydelig mer tidkrevende enn originalutgaven av utfordringen. Vi har oversatt reglene til norsk, disse kan du lese her.

Zodiac Legacy Challenge – Stjernetegn: en arveutfordring

Denne er en annen variant av The Legacy Challenge, hvor hver generasjon representerer et stjernetegn med en forhåndsbestemt personlighet, ambisjon og karriere. Du kan lese de norske reglene her.

The Super Sim

I denne utfordringen er målet å toppe alle karrierer, ferdigheter og ambisjoner, samt kjøpe alle belønningstrekk. Med andre ord litt av en utfordring! Vi har oversatt reglene til norsk, og hvis du vil teste ut denne utfordringen, kan du lese mer her.

Koronahuset-utfordringen

Denne utfordringen går ut på å totalrenovere et forfallent hus og hele hagen, men med en interessant vri. Du må “låse opp” tilgang til de ulike delene av huset og tomten ved å fullføre ambisjoner, og du begynner med ingen penger. Du kan lese mer om dette og finne norske regler her. Dette er en nyere variant av Heir to Ruins Challenge.

The Black Widow Challenge – Den sorte enke

Denne utfordringen går ut på at simmen din skal rekke å gifte seg ti ganger, med menn/koner som alle dør. Vi har oversatt reglene, les mer om utfordringen og reglene her.

Simmen min syntes det var ganske kjipt å være innesperret helt alene under The Room Challenge (mohaha).

Utforsking og eventyr

Hvis du liker konkrete oppdrag for simmene dine, er det tre spillpakker som skiller seg ut som kan være interessante for deg:

Ulempen med denne typen pakker, som er fokusert rundt og bundet opp til en spesifikk historie, er at det er veldig moro første gang man spiller historien – og kanskje ikke like moro gang nummer to … eller fem. Men du kan alltids gjøre det litt annerledes og vanskeligere, som for eksempel å gi simmen din personlighetstrekk som er vanskeligere å kombinere med oppgavene de skal utføre.

Har du utforsket alle verdener og nabolag i spillet? Sjekk vår nabolagsguide for tips til blant annet skjulte tomter.

Hvis du har utvidelsespakken Snøparadis, kan du ta med simmen din på klatreekspedisjon og utforske Komorebifjellet.

Hvis du har spillpakken Magiens rike, kan du trene opp simmen din innen trolldom og utforske magiens rike, en skjult verden.

Hvis du har utvidelsespakken På jobben, kan simmen din jobbe innen forskerkarrieren, og utforske en annen planet når du kommer høyt nok opp i karrieren.

Aktuelle utfordringer (challenges):

The Apocalypse Challenge – Apokalypsen

Målet med denne utfordringen er at simmen din skal overleve apokalypsen! Dette er en utfordring som krever noe forberedelser, og at du setter deg godt inn i alle reglene, som er omfangsrike. Dette er en noe for deg som har testet ut andre utfordringer tidligere. Vi har oversatt reglene til norsk, disse finner du her.

Okkulte simmer

Liker du okkulte simmer? Da har du sikkert allerede testet ut både å lage og spille med de ulike skapningene. Så dette er mer for deg som ikke er noen stor fan av okkulte simmer – prøv det likevel!

Spøkelser, plantesimmer, havsimmer, vampyrer, magikere… Du vet jo ikke at det ikke er noe for deg før du faktisk har testet det ut. Kanskje du blir positivt overrasket.

Sjekk for eksempel ut våre guider om vampyrer, havsimmer og trollmenn.

Start på bunn og bygg deg opp

De fleste utfordringer går ut på at du skal starte “på scratch”, altså med ingenting eller veldig lite penger og eiendeler, og bygge deg opp til et bestemt mål. Den aller mest kjente utfordringen til The Sims – ikke bare The Sims 4, men også tidligere spillgenerasjoner – er The Legacy Challenge.

The Legacy ChallengeArveutfordringen

Den klassiske arveutfordringen er en slik utfordring, hvor man begynner med startkapitalen til en singel sim, og skal bygge seg opp både eiendom og kapital, men også en stor og vellykket familie over 10 generasjoner.

Det finnes mange ulike varianter av Arveutfordringen, og du kan finne flere varianter her. Om du ønsker å prøve deg på den originale utfordringen, finner du mer informasjon og link til fullstendige regler (på engelsk) her.

Not So Berry Legacy Challenge

Dette er en variant av arveutfordringen, hvor hver generasjon får sin egen farge som setter tema. Vi har oversatt disse reglene til norsk, og disse finner du her.

Se også versjonene kalt Try it all og Stjernetegn lenger oppe i denne artikkelen. Hopp rett dit ved å trykke her.

Rags to Riches

Denne utfordringen går ut på å starte med ingen penger og uten noe hus. Simmen din kan ikke begynne noen karriere, men må tjene penger på andre måter. Målet er å gjøre simmen din rik. Denne utfordringene har vi ikke oversatt ennå (det kommer), men du finner reglene på engelsk her.

Dette er en annen kjent utfordring som går ut på å begynne fra bunnen og bygge seg opp. Målet er å begynne helt fra bunnen, men ingen penger. Du skal tjene penger, bygge hus og bygge deg opp et liv, uten å ha en jobb. Vi har oversatt reglene til norsk, og du finner disse her.

Forsørgeransvar og oppdragelse

100 Baby Challenge

Dette er en av de mest populære utfordringene til The Sims 4. Den går ut på at en såkalt matriark, som er en sim og hennes arvtagere, skal få 100 babyer – med 100 forskjellige menn! Alle barna må vokse opp til å bli unge voksne, slik at de kan flytte ut. Vi har oversatt reglene til norsk, du finner dem her.

Big Sister Challenge

Utfordringen går ut på at en tenåring og et barn skal klare seg alene, storesøster skal forsørge lillesøster/lillebror. Du kan lese mer om utfordringen på norsk her.

The Orphan 

Denne utfordringen ligner litt på Big Sister Challenge, men har andre regler som gjør den litt vanskeligere. Storesøster skal også her passe på og oppdra et yngre søsken. Vi har oversatt reglene til norsk, du kan lese dem her.

7 småbarn

Dette er en forholdsvis kort utfordring som kan være en fin “starter”. Den går enkelt og greit ut på at du skal ha 7 småbarn samtidig, og alle skal vokse opp til unge voksne. Du kan lese reglene her.

La tilfeldighetene styre

I veldig mange utfordringer er tilfeldigheter en del av spillet. Eksempler på dette er arveutfordringen og babyutfordringen, hvor personlighetstrekk skal avgjøres av en generator som velger for deg for å sikre at disse blir helt tilfeldige. Det finnes også utfordringer der tilfeldigheter spiller en enda større rolle – og det kan bli herlig kaotisk! 

Tre små simmer

I denne utfordringen har du ansvar for tre simmer, men du rullerer på hvem du styrer. Du kan kun kontrollere én sim per dag! Ler mer og se de norske reglene her.

Jeg er omringet av idioter

Dette er den klassiske arveutfordringen, men med en både interessant og frustrerende tvist: Du har kun lov til å styre én sim per generasjon! Resten av husholdningen må klare seg helt selv. Reglene for denne varianten finner du oversatt til norsk her.

The Asylum Challenge – Asylutfordringen

Denne utfordringen går ut på at du skal oppnå simmens ambisjon på så kort tid som mulig, innesperret på et “asyl”, mens du holder 7 andre simmer (pasienter) i live! Vi har oversatt reglene til norsk, og disse finner du her.

Lage simmer og familier

Er du veldig glad i å lage simmer, men har gått tom for ideer? Her er noen tips til hva du kan lage:

Renovering og skallutfordringer

Dette er perfekte prosjekter for både for deg som elsker å bygge, og for deg som syns det egentlig er litt vanskelig. Det er ofte enklere å komme i gang når man har et utgangspunkt å gå ut ifra, og du tilpasser selvfølgelig helt selv hvor omfattende du vil gjøre det. Å sette begrensninger for deg selv, hvor mye du “får lov til” å endre på utgangspunktet, øker vanskelighetsgraden, og det kan være en moro utfordring for erfarne byggere!

Å renovere hus, altså å fornye og forbedre dem, er populært blant mange bygge- og interiørglade simmere. Du kan finne massevis av hus som er ment å pusses opp i galleriet. Søk på for eksempel #reno eller #fixerupper i galleriet. Du kan også pusse opp husene som allerede finnes i spillet. For la oss være helt ærlige her – det er ikke alle som er spesielt fine!

Du kan også bygge egne renoveringsobjekter som andre kan pusse opp. Del dem i galleriet med emneknagger for renovering! Det er faktisk litt utfordrende, men moro, å bygge rønner og falleferdige hus i Sims – prøv, da vel!

Dette er bygget og fullt innredet som slitent verksted, som et oppussingsobjekt andre kan renovere.

En annen mulighet, som jeg vil si er ett hakk opp i “vanskelighetsgrad”, er å bli med på en skallutfordring: Shell Challenge. Disse går ut på at noen har bygget et skall av vegger i en gitt form, og disse veggene kan du verken fjerne eller flytte på. Du skal bygge noe ut fra akkurat dette utgangspunktet. Skallutfordringer har blitt veldig populære i galleriet, så du finner mange utfordringer der med ulike skall som folk har laget. Søk på #shellchallenge, så finner du mange du kan laste ned og prøve deg på. Du velger selvfølgelig helt selv om du ønsker å dele resultatet i galleriet. Du kan også lage egne skallutfordringer!

Bygge hus med et utgangspunkt

Trenger du byggeinspirasjon? Sjekk finn.no eller andre hjemmesider for hussalg, gjerne utenlandske hvis det er spesielle stiler du leter etter, eller let i nettkataloger for ferdighus! Her finner du en god oversikt over forskjellige ferdighusleverandører – det finnes veldig mange! Hent inspirasjon, bland og miks slik du ønsker, tilpass tomten til natur og bygninger rundt, og eventuelt familien som bor/skal bo der dersom du bygger for en spesifikk familie.

På samme måte som at renoveringsprosjekter kan være enklere å starte med hvis du ikke har så mye erfaring med bygging i Sims, er det også veldig nyttig å hente inspirasjon fra ekte hus. Tak kan være en utfordring i Sims. Hvis du syns det er vanskelig med tak, anbefaler jeg å starte med moderne hus, som passer til de fleste typer takformer, også flate tak, som er enklere å lage.

Dette huset er bygget med utgangspunkt i illustrasjoner og plantegninger for et ferdighus.

Et annet utgangspunkt kan være å lage en husstand, eller laste ned en husstand fra galleriet, og bygge et hus som du ser for deg at passer til nettopp denne familien. Hva slags stil tror du passer personlighetene deres? Hvilke farger liker de? Hvilke behov har de? Hvor rike er de? Skal de ha et bittelite hus, et familiehus, en leilighet, et kollektiv, en herregård?

Aktuelle utfordringer (challenges):

The Restriction Challenge

Det finnes flere versjoner av denne utfordringen, som i hovedsak går ut på at du skal bygge et hus på et visst antall ruter, som skal fungere som et fullt funksjonelt hjem for minst én sim. For eksempel 7×7 ruter. Om du reduserer antallet, for eksempel til 5×5 ruter, øker naturlig nok vanskelighetsgraden. Noen prøver seg til og med på 2×2 ruter!

Noen spillere har også laget ytterligere begrensninger og regler for disse utfordringene, for å øke vanskelighetsgrad og gjøre det mer interessant for erfarne byggere. Her finner du et eksempel på reglene for en 7×7-utfordring (SimsCommunity, engelsk tekst). Du kan søke på Google eller YouTube etter for eksempel “The Sims 4 6×6 Challenge” eller “The Sims 4 6×6 Restriction Challenge” for å finne flere versjoner og se andre utføre disse utfordringene.

Build the Town Challenge – Bygg byen

Denne rene byggeutfordringen går ut på å starte i et tomt nabolag og bygge opp en helt egen by med både bolig- og fellestomter. Vi har oversatt utfordringen til norsk, du kan lese mer her.

Heir to ruins – totalrenover herregården

En stor og herskapelig herregård i Windenburg har stått tomt i en årrekke og både huset og hagen har forfalt. Du inngår en avtale med ordføreren om å få kjøpe herregården. Målet er å totalrenovere herregården, men for å få tilgang til de ulike delene av huset og hagen må simmen din “låse opp” dette ved å oppnå ulike ambisjoner. Du kan lese mer om utfordringen og reglene på norsk her. (Koronahuset er en annen variant av denne utfordringen.)

Spillmodifikasjoner og tilpasset innhold

Hvis du er en erfaren spiller og har grei kunnskap om data kan spillmodifikasjoner, eller mods som det gjerne kalles, være noe for deg. Disse er laget av andre spillere, og legger til nye funksjoner i spillet. Det finnes veldig mange å velge i. Noen mods legger til mer realistiske funksjoner og samhandlinger i spillet (sjekk f.eks. ut Sim Realist), mens andre for eksempel krydrer hverdagen til simmene dine med drama. De to vanligste, som lar deg kontrollere mye mer en du vanligvis kan i spillet, er UI Cheats Extension og MC Command Center.

Hvis du er glad i å lage simmer, bygge og innrede, kan tilpasset innhold være noe for deg. Dette kalles CC, en forkortelse for engelske custom content. Andre spillere har laget klær, sminke, møbler, pynt, bilder, planter, dører, vinduer etc. som du kan bruke i spillet ditt.

Du kan lese vår guide om tilpasset innhold og mods her.

Vi presiserer for ordens skyld at alle modifikasjoner og alt tilpasset innhold brukes på eget ansvar. Dette er uoffisielle tillegg til spillet, som andre spillere har laget selv. Vi anbefaler at du setter deg godt inn i dette før du tester det ut. 

Før spilloppdateringer installeres, bør du skru av mods og CC i spillet ditt. Mods og CC må oppdateres etter ny spilloppdatering, og da må du laste ned ny versjon der du opprinnelig fant dem, så lagre gjerne sidene i nettleseren din for å enklere finne tilbake. Spiller du med mods og CC som ikke er oppdatert med siste versjon, kan det forårsake feil i spill og grafikk.

Hent inspirasjon fra andre

Ta en pause i egen spilling for å hente inspirasjon fra andre! Let’s Play-videoer og byggevideoer er veldig populært. Dette er filmer som viser hvordan andre spiller, utforsker og bygger. Du kan søke på “The Sims 4 Let’s Play” og “The Sims 4 builds” på YouTube for å finne slike videoer.

Lage eget tilpasset innhold

Har du tenkt at det hadde vært kult å prøve deg på å lage eget tilpasset innhold? Eller irriterer du deg over at farger på dører, vinduer, gulv og interiør ikke passer sammen? Da er det bare å sette i gang – det er ikke så vanskelig som det kanskje høres ut som! 

Du kan lese vår guide til hvordan laste ned The Sims 4 Studio her, og hvordan du kan lage personlige bilder i spillet (regnes ikke som CC).

Her er et eksempel på nye malingsfarger, med utgangspunkt i en av Jotun Lady sine fargepaletter.

Kjøpe en ny pakke

Hvis du har mulighet til å kjøpe en ny pakke, kan dette være et alternativ for å gjenoppdage spillegleden. Da er det noe nytt å utforske! Er du usikker på hvilken pakke du skal kjøpe? Sjekk ut vår guide Den ultimate guide: Hvilken pakke skal jeg kjøpe.

Dette er en originalartikkel skrevet for Simshjelpen.no.

Kategorier: ByggeguiderCASguiderGuiderSpillguiderThe Sims 4Utvalgte

Om forfatteren: Simshjelper Ida

Simshjelper Ida her! Jeg skriver guider og artikler, i hovedsak tips og triks relatert til bygging. Som entusiastisk bygger elsker jeg å finne løsninger, bruke tid på detaljer og utforske nye måter å bruke byggeverktøyene på.