Innredning i The Sims 4 – Guide og tips, del 3: Tips og triks for innredning

Postet av: Simshjelper Ida

Postet: 09 mars 2022. 22:03 Sist endret: 09 april 2022 22:04

Er du glad i å innrede, men trenger litt inspirasjon og tips? Eller føler du at du ikke er så flink med innredning ennå, men har lyst å bli bedre til å lage fine hus og leiligheter til simmene dine? Har du lyst til å ta kule interiørbilder av husene dine? Denne guiden passer både for deg som er fersk med The Sims 4 og med interiør, men også for den mer erfarne som ønsker litt tips! Guiden er delt inn i fire deler, for å være så oversiktlig som mulig:

Del 1 – Nyttig å vite om innstillinger og funksjoner

Del 2 – Gode og effektive planløsninger

Del 3 – Tips og triks for innredning

Del 4 – Hvordan ta gode interiørbilder

Tips og triks for innredning

l denne delen tar vi for oss noen av de mest grunnleggende “reglene” innen innredning, og du vil få noen anbefalinger og tips til nye ting du kan prøve ut! I siste del av guiden finner du tips for hvordan ta gode interiørbilder i spillet.

Om du vil gå direkte til et avsnitt kan du klikke her: Valg av stil, farger og materialer / Lamper og lyssetting / Pynteting og rot / Plassere ting som snapper til overflater / Eksperimentere med innredning / Hvordan bruke modulmøbler / Skjulte objekter i kjøpekatalogen / Hvordan bruke debug mode / T.O.O.L. mod / Samle inspirasjon til senere

Valg av stil, farger og materialer

Stilvalg er selvfølgelig helt og fullt opp til deg – ut i fra egne preferanser, ønsker og tanker for huset samt eventuelt personligheten, behovene og preferansene til simmene som skal bo der. Det finnes et utall ulike interiørstiler, og man kan blande og mikse etter eget ønske. Jeg drister meg likevel til å komme med noen råd, for dere som er glad i helhetlig og harmonisk interiør.

Enkelte stiler er mer åpne for blanding enn andre, og møbler og ting kan absolutt passe inn i flere stiler. Hvis du ønsker inspirasjon til ulike stiler, eller er ute etter noe i en spesiell stil, anbefaler jeg å bruke filterfunksjonen i byggemodus. Der kan du filtrere på stiler, farger og pakker. Denne funksjonen er også kjempenyttig om du har en sim med karriere innen interiørdesign, som følger med i pakken Drømmeoppussing!

Hvis du ønsker et helhetlig og velvalgt interiør i et rom, eller kanskje i et helt hus/leilighet, anbefaler jeg generelt følgende, i prioritert rekkefølge:

Dette med farger på møbler og dekor har blitt litt enklere etter at Sims-teamet kom med en fantastisk spilloppdatering i 2021, som inneholdt massevis av nye fargevalg (swatches) for møbler og objekter som allerede var i spillet. Det er som oftest likevel behov for noen kompromisser, når man ikke har de samme mulighetene for farge- og mønstervalg som i The Sims 3. Men slik er det i virkeligheten også; det er ikke slik at man får alt til å matche 100% etter alle kunstens regler – og det er helt greit!

Å leke seg med farger har heldigvis kommet tilbake, etter en lang periode der alt skulle være bare hvitt, grått, sølv og grånet treverk. Jeg kan forstå den drastiske interiørmessige endringen som steg raskt i popularitet, etter de litt vel fargeglade tiårene før 2000-tallet. Men det var jammen godt å få tilbake farger i det nordiske interiøret for en del år siden! Riktignok befriende mindre knall gult, oransje og brunt enn 70-tallet, mindre pastellrosa og babyblått enn 80-tallet og mindre av all verdens rene og sterke farger enn på 90-tallet. 

Fargerike interiørtrender på 70-, 80- og 90-tallet.

Dempede, lune og rolige farger er populære valg for veggfarger for tiden. (Men de er det dessverre ikke all verdens utvalg av i Sims…) At en farge er dempet betyr at den har en del sort i seg. Det gjør fargene mer grålige, som gjerne er mer behagelig som veggfarger, fordi fargene ikke er så sterke og dominerende.

Når man skal sette sammen en fargepalett, kan det i virkeligheten være en fordel å ha kjennskap til NCS-systemet. Dette sier noe om hvordan fargene er satt sammen. Men i Sims har man åpenbart ikke like mange fargevalg for vegger og møbler som i virkeligheten. Jeg anbefaler likevel å forsøke å skape enten harmoni ved hjelp av ton-i-ton farger, eller kontraster ved hjelp av ulike farger som er omtrent like dempet (hvor mye sort de har i seg), lyse (hvor mye hvitt de har i seg) og kulørte (fargemetning, hvor intens fargen er). 

Under kan du se et eksempel fra Jotuns fargekart fra 2018. Fargene ved siden av hverandre er ton-i-ton farger. Disse har samme grunnfarge, men har ulik andel sort og hvitt i seg. En slik fargekombinasjon skaper harmoni. Fargene over og under hverandre er kontrastfarger med samme fargemetning. Som du ser er det helt ulike farger, men de passer likevel godt sammen!

Og for påstanden “hvit er ikke hvit”; her kommer et klart eksempel på det. Under ser du et utvalg av Jotuns mest populære hvitfarger. De to standard hvitfargene Klassisk hvit og Bomull er henholdsvis nr. 2 og nr. 9 fra venstre. Disse er absolutt ikke anbefalt inntil hverandre, fordi Bomull vil se gul og skitten ut. Slik er det også i Sims. Ved valg av hvite lister, dører, vinduer, vegger, møbler og interiør; ren hvit og gyllen hvit er en dårlig kombinasjon.

Jotun Ladys mest populære hvitfarger.

På samme måte som at “hvit ikke er hvit”, gjelder dette egentlig også alle andre farger. Om du ønsker å grave deg enda dypere ned i fargelæren for å bli mer bevisst rundt fargevalg, har jeg et siste råd: Undertoner. Bland ikke undertoner ukritisk, det kan fort bli kræsj. Kanskje spesielt blå- og grønnfarger har en tendens til å skjære seg når de kombineres dersom de har ulike undertoner. Men enda viktigere (spesielt i virkeligheten) er undertonene for mer nøytrale farger som hvit, grå og beige. Rød, grønn, gul, blå eller ingen undertone? Dette er avgjørende for hvordan fargen vil fremstå i ulikt lys og i samspill med andre farger. Om fargen vil virke lun eller kald. Interessert i å lære mer? Sjekk ut NCS-systemet med fargesirkelen og fargetrianglene. Dette er mest relevant for deg som er opptatt av fargevalg i virkeligheten også – ikke bare i Sims.

Fargesirkelen og to eksempler på fargetriangler. Bilde: ifi.no.

Lamper og lyssetting

Lys er undervurdert, både i virkeligheten og i Sims! Men kanskje spesielt i spillet. Jeg har sett mange som rett og slett glemmer å plassere ut lys når de innreder. Da blir det jo ganske mørkt og stusselig når dagslyset forsvinner. Belysning er først og fremst praktisk, men lager også stemning, og kan bidra til å skape ulike soner i rommet. Her kommer noen belysningstips!

Visste du at du kan justere lysstyrke, om lyset skal være varmt (gulaktig) eller kaldt (blåaktig) og farge på lyset selv? Dette må gjøres i levemodus. Klikk på en hvilken som helst lampe og velg “Juster lys”, så får du opp alle disse valgene! Dette er veldig nyttig hvis du er nøye med lyset i rom, eller hvis du skal lage nattklubber eller lignende. 

Personlig kan jeg ikke fordra det veldig gule lyset som mange av lampene gir – det påvirker alle andre farger, både på vegger, gulv og møbler. Hvis jeg ønsker varmere lys enn det takspottene gir, pleier jeg enten å blande med to ulike lamper – en med kaldt og en med varmt lys, eller så endrer jeg varme på lyset i levemodus.

Syns du lampene har feil størrelse? Da kan du forstørre eller forminske dem! Se avsnittet om å forstørre/forminske objekter i del 1 av guiden. Dette gir deg massevis av muligheter. Du kan skjule små lamper i bilder, hyller etc., du kan henge en svær lampe over et stort langbord i spisestua eller i trappegangen, og du kan gjøre takspottene nesten usynlige ved å forminske dem så mye det lar seg gjøre. Vær obs på at flammen til levende lys ikke flytter seg og endrer ikke størrelse.

Lamper og levende lys skaper stemning i rommet, og kan være fint å bruke til å forsterke inndeling i soner. Om du har litt ekstra plass i stua, hva med å lage en komfortabel lesekrok med en lenestol, puff og en stålampe ved siden av? Del inn kjøkkenet i den praktiske arbeidssonen med god belysning over kjøkkenbenkene og en mer dempet og lun stemning med en eller flere taklamper over spisebordet. Kanskje et par slanke pendellamper over kjøkkenøya? På soverommet kan det gjerne være dempet belysning, mens i walk-in-garderoben passer det bedre med mer lys. Hva slags stemning ønsker du på badet? Et praktisk og godt opplyst familiebad? Eller den lune, eksklusive spafølelsen?

Er du lei av at monstre under senga vekker barna, som så vekker en voksen i husstanden for trøst? Visste du at det finnes en lampe som hjelper for dette? Bruk “Coolala, Forsvareren-lampett” på barnerommet for å unngå monstre under senga! Da sover barna godt gjennom hele natten.

Pynteting og rot – Clutter items

Små pynteting, krimskrams og rot som kan plasseres på hyller, bord og gulv (på engelsk kalles dette clutter items, rotegjenstander), er perfekte til å lage rommene mer personlige, stilige eller hjemmekoselig. I en stram, minimalistisk og moderne stil passer det kanskje ikke med mye slikt, mens i boliger med en mer hjemmekoselig, bohemsk eller gammeldags stil er de et must! Hvordan man setter sammen slike objekter er med på å skape en mer realistisk og særegen stil.

Mine favorittrom å innrede er helt klart de der hvor det er naturlig å bruke masse småting og pyntegjenstander, som kjøkken, vaskerom og barnerom! Hvis du er litt erfaren med Sims anbefaler jeg å sjekke ut debug, der finnes det mye småting man kan bruke som dekor. Du kan lese mer om dette lenger ned i guiden. 

Og ikke glem planter! Blomster og planter livner til et hjem, med friske innslag av grønt. Spesielt hvis du bruker nøytrale eller duse farger i interiøret, vil planter virke som en oppfriskende kontrast. Husk at selv om spillet egentlig ikke lar deg plassere større planter på hyller og bord, kan du heve dem til ønsket høyde og plassere dem der på egenhånd (se mer om dette i del 1 av guiden).

Det er mange muligheter med kjøkken, og spesielt her er det fint å prøve seg fram med pynt og stæsj!

NB: Dersom du bruker servise, flasker, mat e.l. til å dekorere, enten ved at du får en sim til å lage/hente fram dette, eller fra debug, vil det etter hvert begynne å stinke av det når du spiller i levemodus. Hvis du bygger et hus eller en leilighet du har tenkt å bruke til spilling, og ikke bare for byggingens skyld, kan det derfor være lurt å unngå denne typen pynt. 

Plassere ting som snapper til overflater

Bilder, veggdekor, gardiner osv. snapper (automatisk fester seg) til vegger. Dette er vanligvis veldig nyttig, for da vet man at objektene faktisk sitter på veggen, og ikke i løse luften. Men noen ganger kan det være irriterende – for eksempel at gardiner automatisk snapper til selve vinduet, og ikke veggen rundt. Ofte blir ikke plasseringen helt som man hadde tenkt seg. Hva gjør man da?

Hvis du vil feste gardiner uten at de snapper til selve vinduet, kan du midlertidig flytte vinduet bort fra denne veggen, plassere gardinene der du vil ha dem, og så sette vinduet tilbake igjen. Det samme gjelder hvis du for eksempel vil at en eller flere stoler skal stå på skrå inntil bordet, ikke rett mot bordet. Da må du plassere stolene først, og deretter bordet. 

En del objekter snapper automatisk til overflater på møbler, som bord, benker og hyller. Selv om du holder inne Alt for å flytte uavhengig av rutenettet, snapper tingen til en overflate i nærheten. For å unngå dette, må du først passere tingen på møbelet du vil bruke, deretter flytte møbelet vekk, og så plassere tingen i løse luften, før du setter tilbake møbelet. Når du har plassert noe på en overflate, beholder det høyden selv om du flytter det vekk fra overflaten. Eventuelt kan du heve tingen til riktig høyde utenfor overflaten ved å bruke 9 og 0 (move objects-koden må være på, les mer om dette i del 1 av guiden), flytte møbelet/overflateobjektet bort, plassere tingen der du vil ha den, og deretter flytte møbelet tilbake.

Eksperimentere med innredning

Med litt kreativitet kan man bruke mange av møblene på flere forskjellige måter, snu og vende på dem for å sette sammen ting på ens egen måte.

Snu for eksempel noen av overskapene “bak fram” for å skape et spennende uttrykk på kjøkkenet, i TV-stuen eller i garderoben. Det enkleste er gjerne å plassere ut disse ved å sette opp en parallell vegg med én rutes avstand innenfor den egentlige veggen til rommet ditt og slette den egentlige veggen midlertidig (for å unngå at skapene snapper til feil vegg), henge opp og justere skapene med baksiden inn mot rommet ditt på den midlertidige veggen og deretter slette denne veggen, for så å bygge opp igjen den opprinnelige veggen for rommet. 

Da vises bakveggen på skapene ut mot rommet ditt. Kombiner gjerne med skap plassert riktig vei. Det er også mulig å bruke hev-/senkfunksjonen (se del 1 av guiden) for å plassere skapene, men jeg anbefaler likevel å midlertidig fjerne veggen for å unngå at skapene stadig snapper til vegg når du holder på med justering.

Du kan også prøve deg på å bruke enkle, flate hyller til å lage en forsenket himling, enten som en ramme eller som spiler. Hvis du ønsker å finne en videoguide (på engelsk) med steg for steg for bygging i himling kan du søke på “sims 4 double ceiling” på YouTube. For å bygge dette trenger du å bruke funksjonene forstørre/forminske og heve/senke fra i del 1 i denne guiden. Vær obs på at hyllene vil vises i levemodus, så de kan oppleves å være i veien ved spilling hvis det er mange.

Du kan “plassbygge” møbler ved å leke deg med hyller, bilder, skap, kommoder osv. – også baksidene av dem! Du kan for eksempel lage en flott sengegavl eller en kul TV-reol der flere ulike møbler er satt sammen. Til dette trenger du tipsene fra del 1 i denne guiden. Overlapping og “stabling” i høyden gir deg mange muligheter!

Husk gardiner, veggdekorasjoner og pynt! Dette har utrolig mye å si for inntrykket av et rom, og gjør interiøret mye mer realistisk. Med mindre du ønsker en svært stram og minimalistisk stil og innreder deretter, passer det alltid med litt pynt, stæsj og krimskrams. Og selv minimalistisk trenger noen få velvalgte dekorelementer som passer inn med innredningen. Under ser du et eksempel fra en stue i Evergreen Harbor. Det første bildet er slik stuen opprinnelig er innredet. Det andre bildet viser en ominnredet variant med mer liv og personlighet.

Husk at store hus er ikke det samme som bra hus. Å bygge små hus eller bygge om leiligheter er en god mulighet for å utfordre kreativiteten din! Eksperimenter med ulike planløsninger og prøv ut nye kombinasjoner. Det er enklere å bygge kule, fine, hyggelige hjem når man har en idé, en plan eller et tema å holde seg til, og det er enklere når det ikke blir så kjempestort og mye å fylle. Som vi var inne på i del 2 av denne guiden er det ofte vanskelig å innrede store, kvadratiske rom. Lek deg heller med ulik form på rommene og plassering for god flyt i hverdagsrutiner. Skap soner; møbler med sittegrupper, lag en del av stua til en hyggelig peisestue, TV-stue, bibliotek, eller hva med en lekekrok for barna?

Lek deg med farger og fargekombinasjoner! Men ha i bakhodet at nøytrale veggfarger som hvit, grå, beige og også dempede andre farger gir et godt grunnlag for å bruke mer fargerike møbler og pynt uten at det blir for mye. Et glorete sirkus av farger er for mye, mens alt i hvitt eller helt nøytralt gjerne er for lite – det er en balansegang. Som man blir bedre og bedre på å finne når man prøver seg fram og eksperimenterer!

Hvordan bruke modulmøbler

Noen av møblene i spillet er modulmøbler. Disse snapper automatisk sammen. Du kan velge å skru av eller på at kjøkkenbenker automatisk tilpasser seg hverandre, ved at de for eksempel blir til hjørnebenker når du plasserer dem i et hjørne inntil andre. Men visste du at du har flere valgmuligheter for kjøkkenbenkene, slik at du kan få endebenker, og for noen typer også avrundede hjørner? Eller at det finnes høyskap til kjøkken, som velges via overskap på samme måte?

Se mer i guiden vår Hvordan forme benker og skap?

I spillpakken Drømmedesign fulgte det også med flere typer modulmøbler. Her kan du bygge både modulsofa, reoler og skap-/hyllesystem som henger sammen, hvor du har flere valgmuligheter. Disse møblene har, som for kjøkkenbenker, et tannhjulsymbol som indikerer at du har modifikasjonsmuligheter.

Skjulte objekter i kjøpekatalogen

Enkelte ting er ikke tilgjengelige eller synlige i kjøpekatalogen mens du bygger og innreder. Dette kan være karriereobjekter, premier du får for oppnådde mål, ting simmene kan lage selv og objekter de kan finne i søppeldunker.

For å låse opp ting som er synlige i kjøpekatalogen, men som er “grået ut” og ikke tilgjengelige, kan du benytte koden bb.ignoregameplayunlockentitlement for å låse opp disse.

For at alt skal vises i kjøpekatalogen, også ting simmene dine kan lage, kan du bruke koden bb.showhiddenobjects for at dette skal bli synlig og tilgjengelig i kjøpekatalogen. Det følger for eksempel med mange møbler i Bærekraftig liv og strikkede ting med Kreativ strikking.

NB: Du må aktivere juksekoder først for å bruke disse kodene, les mer om dette i første del av guiden.

Hvordan bruke debug mode

Debug-objekter er ting som ligger inne i spillet, men som egentlig ikke er ment for spillere å bruke til bygging. Det er rett og slett objekter som brukes når skaperne av spillet bygger verdener og nabolag rundt selve de byggbare tomtene. Men objektene er likevel tilgjengelig ved å gå til det som kalles “debug mode”. Her finner du også bøker, mat, servise, verktøy og andre ting som dukker opp når simmene holder på med spesifikke handlinger. Jeg anbefaler at du har litt erfaring med spillet før du bruker dette.

Før du prøver å åpne debug-katalogen er det noen ting du bør vite om:

Slik åpner du debug

Først må du skru på følgende koder:
testingcheats on
bb.moveobjects on
bb.showhiddenobjects
bb.showliveeditobjects
Du vil få en bekreftelse på at de to første kodene er skrudd på. De to andre får man ingen bekreftelse på at er aktivert, men om de ikke er det får du heller ikke opp debug, så det merker du fort.

Deretter går du til kjøpekatalogen, og skriver i søkefeltet: **DEBUG**. Trykk på et av alternativene som dukker opp. Nå havner du nederst i den opprinnelige kjøpekatalogen, og her begynner debug-katalogen. Den er veldig lang! Og det er ofte mange like ting etter hverandre. Så det krever både tid og tålmodighet å utforske alt.

T.O.O.L. mod

Hvis du er en erfaren spiller og bygger, kan denne spillmodifikasjonen (forkortet mod) være noe for deg. Denne lar deg plassere og rotere objekter mye friere enn det du opprinnelig kan i spillet – du kan blant annet snu ting opp ned. Det vil dermed for eksempel være mulig å plassere speil i taket, puter i riktig vinkel i sofaen, eller plassere bilder som egentlig er vegghengte litt på skrå oppå en hylle, slik at det ser ut som de står lent inntil veggen.

Mod’en, som er laget av TwistedMexi, finner du her (engelsk).
Her finner du en nyttig guide av Kate Emerald for å komme i gang (engelsk).

Samle inspirasjon til senere

Det finnes mange steder å lete etter interiørinspirasjon! Pinterest, Instagram, YouTube, Facebook-grupper og blogger. Du kan se etter ekte interiør som gir deg inspirasjon til å forsøke å gjenskape det i Sims – som gjerne utfordrer kreativiteten – eller finne guider og tips til nye ting å prøve ut som andre spillere lærer bort. Lagre og samle det du finner og liker til senere, så har du ditt eget lille inspirasjonsbibliotek å bla gjennom når du har lyst til å bygge, innrede eller prøve noe nytt!

Videre til guide og tips, del 4

Nå har du fått noen tips og triks for innredning i The Sims 4! Gå videre til neste del av guiden ved å trykke på linken under.

Del 4 – Hvordan ta gode interiørbilder

Gå tilbake til del 1 eller 2 her:

Del 1 – Nyttig å vite om innstillinger og funksjoner

Del 2 – Gode og effektive planløsninger

Dette er en originalartikkel skrevet for Simshjelpen.no.

Kategorier: ByggeguiderGuiderThe Sims 4Utvalgte

Om forfatteren: Simshjelper Ida

Simshjelper Ida her! Jeg skriver guider og artikler, i hovedsak tips og triks relatert til bygging. Som entusiastisk bygger elsker jeg å finne løsninger, bruke tid på detaljer og utforske nye måter å bruke byggeverktøyene på.