Innredning i The Sims 4 – Guide og tips, del 1: Nyttig å vite om innstillinger og funksjoner

Postet av: Simshjelper Ida

Postet: 09 mars 2022. 22:03 Sist endret: 09 april 2022 20:04

Er du glad i å innrede, men trenger litt inspirasjon og tips? Eller føler du at du ikke er så flink med innredning ennå, men har lyst å bli bedre til å lage fine hus og leiligheter til simmene dine? Har du lyst til å ta kule interiørbilder av husene dine? Denne guiden passer både for deg som er fersk med The Sims 4 og med interiør, men også for deg som har spilt mye og er glad i innredning! 

Guiden er delt inn i fire deler, for å være så oversiktlig som mulig. Det linkes også til noen av våre andre guider om funksjoner som er nyttig å kjenne til i forbindelse med innredning. Hvis du er en erfaren simmer, kan du hoppe rett til delen av guiden du vil lære mer om.

Del 1 – Nyttig å vite om innstillinger og funksjoner

Del 2 – Gode og effektive planløsninger

Del 3 – Tips og triks for innredning

Del 4 – Hvordan ta gode interiørbilder

Nyttig å vite om innstillinger og funksjoner

I den første delen av denne guiden ser vi på navigering og kamerainnstillinger, og tar for oss ulike funksjoner og juksekoder som er nyttige når man skal innrede. Vi forklarer også hvordan du bruker kameramodus, som er spesielt nyttig hvis du vil ta bilder av husene dine. Dersom du allerede er godt kjent med alt dette, men vil lære mer om planløsninger og innredning, er det bare å hoppe videre til neste del av guiden.

Om du vil gå direkte til et avsnitt kan du klikke her: Navigering / Kamerainnstillinger / Kameramodus / Skru av og på rutenettet / Tilt kamera for å se ovenfra / Flytte og rotere objekter fritt / Juksekoden move objects on / Forstørre og forminske objekter / Heve og senke objekter / Oppsummering hurtigtaster

Man navigerer rundt på tomten ved å trykke på piltastene, eller ved å bruke musen. Jeg vil anbefale å bruke mus, og å skru på kantrulling (kun tilgjengelig i fullskjermmodus). Det vil si at når du trekker musepekeren helt ut til kanten av skjermen, vil kameraet følge musen i den retningen. Dette velger du ved å gå til hovedmeny > spillinnstillinger > spillkamera. 

Kamerainnstillinger

I The Sims 4 kan man velge mellom to ulike kameravalg; enten The Sims 4-kamera (standardinnstilling) eller The Sims 3-kamera. Forskjellen er at med sistnevnte så kan man bruke musehjulet (midtre museknapp) til å kontrollere tilt, altså å velge vinkel på kameraet. Du kan velge å se tomten ovenfra, fra nesten bakkenivå, eller alt mellom dette.

Med The Sims 4-kamera fungerer venstre museknapp til å flytte bildet ved å klikke å dra, midtre/musehjulet til å flytte bildet ved å “gli” rundt og zoome, og høyre museknapp til å rotere visning. Med The Sims 3-kamera fungerer venstre museknapp kun til å klikke på ting, midtre/musehjulet til å rotere visning, tilte og zoome, og høyre museknapp til å flytte bildet ved å “gli” rundt.

Selv foretrekker jeg å bruke The Sims 3-kamera, spesielt når jeg innreder hus. Da kan man tilte kameraet lavt nok til å se rommene i simmenes øyehøyde, og lavt nok til at man ser opp i himlingen. Dette er for eksempel nyttig for å sjekke at gardiner eller overskap henger der man ønsker, og ikke “stikker opp” i himlingen. Men dette er en vanesak og en smakssak – bruk det du liker best.

Kameramodus (Tab)

Mens du står i levemodus, kan du trykke på Tab-tasten (to piler, over caps lock) for å komme til kameramodus. Da må det altså bo en husstand på tomten. Kameramodus lar deg rotere kameraet helt fritt, og spillet viser busker og trær, taklamper og lignende som vanligvis er usynlig i levemodus. Trykk på Esc for å gå ut av kameramodus.

Hvis du går opp til øverste etasje (pil i menyen eller Page Up-tasten) og velger å vise taket (vegger opp), og deretter går inn i kameramodus, kan du bevege kameraet rundt i hele huset ved hjelp av tastaturet. Når du senker kameraet ned i øyehøyde til simmene eller lavere, kan du også se opp i himlingen. Det er mulig å zoome inn og ut mye mer i kameramodus enn til vanlig.

Dette bildet er tatt i kameramodus. Her ser man både takhengte lamper og himlingen (innvendig tak).

Slik navigerer du i kameramodus:

Q – senk kamera

E – hev kamera

W eller pil opp – flytt fremover

S eller pil ned – flytt bakover

A eller pil mot venstre – flytt mot venstre

D eller pil mot høyre – flytt mot høyre

Z eller + eller scrolle opp med musehjul – zoomer inn

X eller – eller scrolle ned med musehjul – zoomer ut

End – senker veggene

Home – hever veggene

Page up – går en etasje opp

Page down – går en etasje ned

Retning på kameraet flytter seg med musepekeren, mens du står stille, selv med kantrulling på. Det er ikke mulig å bruke komma og punktum til å rotere, som ellers i spillet. Hvis du vil flytte deg rundt, må du bruke piltastene.

Hvis du vil ta bilder av byggeprosjektene dine, er kameramodus veldig nyttig. I del 4 av denne guiden får du noen tips til hvordan ta gode bilder av rom og interiør.

Skru av og på rutenettet (G)

I tidligere spill måtte man bruke en kode for å skru av og på rutenettet i byggemodus. I The Sims 4 er det mye enklere; det er bare å trykke på G på tastaturet! Trykk på G (for grid = rutenett) én gang for å skru det av, og en gang til for å skru det på igjen.

Det kan være nyttig å skru av rutenettet når du for eksempel skal velge gulvmønster eller når du bruker terrengmaling, for å se det ordentlig, uten at det hvite rutenettet forstyrrer mønsteret. Personlig syns jeg det også er best å innrede rom mens rutenettet er av. Rutenettet fungerer fremdeles, det bare vises ikke. Når du skal bygge rom i kjelleretasjer eller nye etasjer i høyden, må rutenettet være på. 

Tilt kamera for å se ovenfra (T)

Når du holder på med planløsning og plassering av møbler, kan det av og til være nyttig å se huset eller leiligheten rett ovenfra. Da kan du trykke på T på tastaturet (for tilt), og en gang til for å komme tilbake til vanlig, skrå kameravisning. Dette er ekstra nyttig hvis du bruker The Sims 4-kamera, som ikke har mulighet for å tilte spillkameraet med musehjulet.

Flytte og rotere objekter fritt (Alt)

Det er mulig å flytte de fleste objekter fra kjøpekatalogen og beplantning fra byggemodus helt fritt, uavhengig av rutenettet. Hold Alt- eller Alt Gr-tasten inne mens du flytter på noe, så er det ikke lenger låst til rutenettet. 

Enkelte objekter snapper (automatisk fester seg) til vegger, slik som bilder, gardiner, vegglamper, veggpynt og overskap. Disse objektene, i tillegg til vinduer og dører, kan flyttes fritt rundt på veggflatene ved å bruke Alt. Det er noen få unntak, og det er bruksgjenstander som henger på vegger, slik som speil og tavler. Med kode kan disse likevel flyttes, men vær da oppmerksom på at dette kan påvirke om simmer kan bruke objektene.

For å rotere objekter kan du trykke på komma og punktum på tastaturet. Disse roterer objekter i 45 graders intervaller. Ved å bruke mus eller touchpad, kan du også rotere disse fritt 360 grader helt rundt ved å holde Alt-tasten inne mens du drar musepekeren oppover eller nedover.

Juksekoden move objects on

Den aller viktigste juksekoden for ivrige byggere og innredere, er move objects. Denne lar deg plassere objekter der de egentlig ikke kan stå, fordi spillet mener de kommer i konflikt med noe annet ved overlapping. Med koden skrudd på kan du plassere det meste akkurat der du vil (noen unntak, som trapper). Koden gjør det også mulig å heve og senke objekter, samt å forstørre og forminske dem.

Det er viktig å være oppmerksom på at hvis du bruker denne koden, er det fort gjort å plassere ting slik at simmer ikke kan bruke det, fordi det overlapper eller står for nærme andre ting. Simmene vil da vifte med armene, trekke på skuldrene og handlingen fjernes. De får en tankeboble over hodet med skritt og kryss over. Man lærer seg etter hvert hva som fungerer og ikke, men hvis du er i tvil, anbefaler jeg å ha en sim på tomten som kan teste at det fungerer å bruke ting slik de er plassert underveis mens du innreder.

Først og fremst må du aktivere at juksekoder kan brukes. Hold Shift og Ctrl inne og trykk på C. Skriv inn koden testingcheats on. Du vil få opp en bekreftelse på at koden er “enabled”, altså aktivert. Skriv så inn koden bb.moveobjects on. Du vil få en ny bekreftelse på at denne er “on”. Hvis du vil skru den av igjen skriver du den samme koden, men bytter ut on med off.

Du kan lese mer om juksekoder til The Sims 4 her. I del 3 av innredningsguiden presenterer vi noen flere koder til som kan være nyttige når man innreder.

Forstørre og forminske objekter

Det er mulig å forminske og forstørre objekter i spillet. For at dette skal være mulig, må koden move objects være aktivert (se avsnittet over). Vær oppmerksom på at en del bruksobjekter da ikke fungerer som de skal. For pynteobjekter og lamper spiller det ingen rolle. For bruksgjenstander er det vanligvis slik at det enten ikke går an å bruke, eller at det ser helt merkelig ut – så vær litt kritisk til hva du endrer på.

Objekter det ikke passer å forstørre/forminske:

Enkelte må holde Shift inne for å få til å forstørre og forminske objekter. Dette gjelder både pc og mac.

For pc:

\ – forminske objekter

Å – forstørre objekter

For mac:

@ – forminske objekter

Å – forstørre objekter

Heve og senke objekter

På samme måte som at det går an å forminske og forstørre objekter når move objects er aktivert (se avsnitt over), er det også mulig å heve og senke objekter. De kan ikke senkes lavere enn bakke-/gulvnivå, men de kan heves så mye du vil, også gjennom etasjer.

9 – heve objekter 

0 – senke objekter 

Enkelte må holde Ctrl inne for å få hevet og senket objekter. Vær oppmerksom på at det kun er tallene over bokstavene på tastaturet som fungerer til dette, ikke de helt til høyre på tastaturet (numpad).

Når du tar tak i noe som du allerede har hevet og plassert fra deg og som henger i taket, vil den gå tilbake til opprinnelig plassering. Du må da heve på ny for å korrigere høyde før du plasserer på ny.

Du finner en mer detaljert guide, med bilder, om å forstørre/forminske og heve/senke objekter her.

Oppsummering hurtigtaster

H – Velg (pilen for å ta tak i ting)

E – Dråpeteller (kopierer)

R – Designverktøy (velger farger/design)

K – Slegge (sletter)

Ctrl+Z – Angre

Ctrl+Y – Gjenta

U – Flytt hus

Y – Flytt tomt

L – Ender tid på døgnet

F1 – Verdensadministrasjonen

F4 – Galleriet

Page Up – Gå til etasjen over

Page Down – Gå til etasjen under

Home – Vegger opp

End (FN+Home) – Vegger ned

X eller minus – Zoom ut

Z eller pluss – Zoom inn

Komma og punktum – Roter visning

T – Tilt kamera for å se ovenfra

G – Skru av og på rutenettet

B – Veggverktøy

Ctrl+9 – heve objekter (over bokstavene, ikke numpad)

Ctrl+0 – senke objekter (over bokstavene, ikke numpad)

\ – forminske objekter (for pc)

Å – forstørre objekter (for pc)

@ – forminske objekter (for mac)

Å – forstørre objekter (for mac)

Videre til guide og tips, del 2 – 3 – 4

Nå kan du alle de grunnleggende funksjonene som er nyttige når man skal innrede i The Sims 4! Gå videre til neste del av guiden ved å trykke på en av linkene under.

Del 2 – Gode og effektive planløsninger

Del 3 – Tips og triks for innredning

Del 4 – Hvordan ta gode interiørbilder

Dette er en originalartikkel skrevet for Simshjelpen.no.

Kategorier: ByggeguiderGuiderThe Sims 4Utvalgte

Om forfatteren: Simshjelper Ida

Simshjelper Ida her! Jeg skriver guider og artikler, i hovedsak tips og triks relatert til bygging. Som entusiastisk bygger elsker jeg å finne løsninger, bruke tid på detaljer og utforske nye måter å bruke byggeverktøyene på.