Guide: Hvordan fungerer stigene?

Postet av: Simshjelper Marie

Postet: 09 juni 2020. 09:06 Sist endret: 06 mars 2022 16:03

Det har vært et ønske lenge, og i den nyeste oppdatering av spillet kom de endelig, men hvordan fungerer egentlig stigene i Sims 4?

Det helt enkle

Hvor finner man stigene?

Stigene finner du i byggemodus, sammen med trappene. Du vil kanskje legge merke til at denne kategorien nå heter Trapper & Stiger (eller Stairs & Ladders, hvis du har spillet på engelsk). Når kategorien er åpnet, finner du stigene enkelt ved å trykke deg inn på det lille ikonet formet som en stige.

Stigene har fått en egen underkategori.

I oppdateringen fikk vi én type stige, med hele 16 forskjellige fargevarianter.

Du trenger ikke bekymre deg dersom du ikke ønsker den vanlige tre-brune fargen på stigen.

Hvor kan jeg plassere stigen?

En stige kan plasseres mer eller mindre hvor som helst på tomten; det eneste kravet er at det er en rute foran, ved siden av (på en eller begge sider) og på toppen av stigen. Dette er for å sikre at simmene har en mulighet til å komme seg av stigen.

Når du plasserer stigen, vil du se de grønne pilene både på toppen og i bunnen av stigen. Disse pilene er med på å indikere hvor simmene kan komme seg av og på stigen. Du trenger ikke plassere stigen slik at alle mulighetene er åpne, da simmene kun trenger én grønn pil for å komme seg av og på. Med andre ord kan du både bygge vegg rundt deler av stigen, og du kan plassere stigen helt inntil en vegg. Her er det verdt å nevne at stigen også kan plasseres inntil grunnmurer.

Når du trykker på stigen vil du få opp et utvalg av funksjoner som man kjenner til fra før; roter, flytt og kopier – altså de samme funksjonene som når man trykker på en vegg, et rom, en stolpe eller en trapp.

Du får opp like funksjoner som ved for eksempel bruken av trapper.

Dersom du allerede har plassert en stige, for eksempel inntil en lav vegg, men du ønsker å justere veggen høyere, vil stigen automatisk bli lengre med veggen. Den korteste stigen kan være tilsvare én meter, som er det fjerde nivået i høyden på grunnmur.

Når du plasserer en stige, vil du legge merke til at den automatisk går fra etasjen du befinner deg i og til etasjen over. Dersom du skal ha stige ned til en kjeller, for eksempel, kan du enkelt gjøre om på dette ved å trykke og holde inne CTRL til du har plassert stigen.

Her ser du det laveste en stige kan være, plassert inntil en grunnmur.
Stige mot en lav vegg.
Stige mot en middels høy vegg.
Stige mot en høy vegg.

Plasserer du stigen på et terreng som viser seg å være ujevnt, vil terrenget under stigen automatisk flates ut, slik at simmene kan bruke stigen uten problemer. Stigene vil og endre lengden automatisk avhengig av hvor langt det er fra toppen av veggen og ned til bakken. Dersom det er kort avstand, vil stigen automatisk vært kort, mens du vil se en stige som automatisk blir lang hvis du flytter den til en lengre vegg.

Begrensninger

Stiger kan ikke brukes av småbarn eller dyr, så dette er noe man må tenke på når man bygger. Voksne simmer kan heller ikke benytte seg av stiger mens de bærer småbarn eller dyr.

Småbarn og dyr kan ikke bruke stigen, heller ikke dersom de bæres.

Dører kan ikke plasseres rett inntil stigen på toppen. Dersom du bygger uten juksekoder, vil du merke at dette ikke er mulig, men dersom du benytter deg av moveobjects-koden vil du ikke få opp noe som tilsier at døren ikke kan plasseres der. Grunnen er så enkel som at simmene trenger en tom rute for å komme seg av stigen for å i det hele tatt kunne bruke den.

Her ser du et eksempel på en dør som ikke kan brukes, fordi den er plassert for nært stigen.

Liker du å bygge i flere etasjer, og kunne tenke deg å ha én stige som knytter første og femte etasjen sammen? Dette er dessverre ikke mulig. Stigene kan kun koble en og en etasje sammen, altså første og andre, eller andre og tredje.

Stigene kan heller ikke plasseres inntil diagonale vegger. Mange benytter seg av diagonale vegger i byggene sine, men på disse delene kan du ikke bruke stiger. De kan bare roteres i 90 graders vinkler. Du kan heller ikke justere stigens bredde.

Omtrent alle begrensingene over gjelder også dersom du benytter deg av moveobjects. Men stiger må være tilknyttet en rute, selv om juksekoden er tatt i bruk. Dette gjør at det ikke er mulig å benytte seg av stigene for dekorative årsaker (for eksempel, du kan ikke benytte deg av stigen for å lage en dekorativ køyeseng).

Potensielle byggemuligheter

Stiger kan brukes i en rekke forskjellige typer bygg, og kan gi en hel rekke med funksjoner. Når man ikke er nødt til å bruke trapp for å komme seg fra en etasje til en annen, åpner det mange muligheter.

Her kan dere finne noen bilder av hvordan stigene kan fungere i, for eksempel, et trehus:

Her er stigene tatt i bruk for å bygge et trehus.
Et eksempel på hvordan stigen kan brukes inni huset.
Stigene kan også benyttes til å lage mer realistiske hemser, her vist ved en bygd hytte.

Dersom du har Smått og Smart (Tiny Living), er stigene en perfekt måte å koble sammen to etasjer, uten å gå over det maksimale ruteantallet for huset.

Dette er en originalartikkel skrevet for Simshjelpen.no

Kategorier: ByggeguiderGuider

Om forfatteren: Simshjelper Marie

Heisann! Simshjelper Marie her – 19 år, og litt over gjennomsnittet glad i både skriving og Sims! Super takknemlig for muligheten til å skrive her på Simshjelpen, og håper jeg kan være med på å bidra positivt for hele 'gjengen'!